--- permalink: /artikel/359/index.html --- Fjeldstad.se - En hel massa artiklar, helt enkelt

Externa länkar

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

  • 1. Ringo 16 juli 2006

    Hur fungerar det med CSN och östblocket? Kurser på Kroatiska kommer inte att bli lätt, men jag antar att i alla fall litteraturen är på Engelska.

  • 2. Ringo 16 juli 2006

    Finns tangenterna "NJ" och "LJ" på kroatiska tangentbord?

  • 3. bengt 16 juli 2006

    Gött då kommer jag och hälsar på och badar med dig i vår

  • 4. Anders 16 juli 2006

    Satan, ska du bli kroat på riktigt?

  • 5. Dejan 17 juli 2006

    Trots att NJ och LJ ses som egna bokstaver har de ej egna tangenter. Men de kroatiska c c s z och d har egna.

  • 6. Dejan 17 juli 2006

    Balkan ar forbjudet att saga i Kroatien, det ar tydligen "sydostra Europa". Tror dock inte CSN har nagra invandningar mot Balkan/sydosten

  • 7. Ringo 18 juli 2006

    Kroaterna hävdar att Kroatien inte ligger på Balkan.

  • 8. AzP 21 juli 2006

    fan du hånglar ju bara... tur att du ska tillbaka dit i vår, så du kan hångla lite mer!

Zagreb 2006 del 7: Angest

Angesten, angesten. Kursdeltagarna borjar lida av uppbrytandeangest. En knapp vecka kvar bara.

Min kara Jasmine ar i Dubrovnik hos nagra kusiner. Tre dagar utan att traffa varandra. Vi ser det som en slags mjukstart pa den riktiga brytningen som kommer komma pa lordag da hon drar. Sjalv drar jag som bekant sondagen dagen efter (22 juli). Vi har bestamt att vi ska hangla i Make-out park innan vi drar. Har for mig jag berattat om den parken innan, hur som helst, det hanglas som attan i den parken - alltid! Dar ska vi hangla. Vi har aven bestamt oss for att ga pa Jennifer Aniston-filmen "The Breakup".

Nu i helgen tar jag det lugnt och pluggar infor ett prov vi har pa mandag. Pa torsdag har vi sen den riktiga examinationen. Det kanns valdigt bra. Jag har lart mig asmycket, way mer an jag trodde jag skulle lara mig.

Det kommer bli tungt att aka harifran, vi har haft sa himla kul tillsammans hela ganget, speciellt vi som bor tillsammans pa dormet. Igar blev det spontanfest och vi var bara i nagras rum och dansade till sent pa kvallen. Det kommer bli tungt att aka harifran och aldrig komma tillbaka. Eller ska jag saga, det skulle blivit tungt. Om inte for att...

Jag ska lasa varterminen pa FER - Fakulteten for elektroingenjering och datorkrams. Har talat med vicedekan och allting ar lugnt. Terminsavgiften sanktes nyligen, sa den ar pa bara 500 euro. Tidigare har jag snackat med LiU och det ar inga problem. Kommer lasa alla kurser pa kroatiska och det kommer bli matte- och datorgrafikkurser i stil med bildbehandling och kompressionen tror jag. Ne brinite - oroa er inte.

Det ser dessutom ut som att jag ar den forsta utlandska studenten pa FER. FER ar en av de storsta fakulteterna (av 32 totalt pa universitet) och den mest moderna och organiserade. Det kanns asbra! Vicedekan sa att det ar lite pappersarbete, men inget principiellt problem och att allt ar lugnt. Lustigt dock att de inte har nagra utbytesstudenter, men det verkar vara ett generellt problem for kroaterna sa....

Sa... Jag kommer komma tillbaka till Zagreb i februari! Darfor kanns det for mig inte sa jobbigt att aka harifran da jag vet att jag kommer komma tillbaka. Och min kroatiska kan faktiskt bli riktigt bra. Eller, i alla fall sa jag kan fora normal dialog med folk. :) En av mina larare ska kolla upp ifall jag kan soka nagot slags bidrag fran kroatiska utrikesdepartementet - de tycks ha nagot for utvandrare med kroatiska foraldrar och sa... Far se vad som hander.

Det trakiga ar Jasmine, vi kommer formodligen aldrig traffas igen och det ar ganska tungt. Jajaja, far tanka glada tankar istallet!

Igar var vi i kroatiska hoglandet och tittade pa slott och at kroatisk mat, det var en riktigt schysst trip! Jasmines kusin hamtade upp henne pa sista stallet vi var pa, eftersom de skulle aka till Dubrovnik over helgen. Vi hanglade ovanfor nagot slags monument over nagon 1500-talskroatkung med varsta grymma utsikten. Det var soft.

Idag var vi vid en sjo och badade. Den var artificiell men ganska ball. Det blev djupt valdigt snabbt och vattnet var ganska grumligt, man sag ett par decimeter ner som max. Men pa random spots i vattnet har de gjort det grunt, pa ytor pa cirka 4-5 kvm. Effekten blir att man simmar runt i den satans sjon och letar efter "oarna" som man inte ser. Det ar roligare an det later. Mycket fyndigt.

Glomde min mat hemma och at tre glassar till lunch istallet och drack tva kave s mlijekom (kaffe med mjolk). Det var soft.

Keeping it real. Đjenja,
David!

Herr Ambassadör David Andersson

Herr Ambassadör David Andersson
Publicerad 15 juli 2006

Copyright © 2005 Anders Fjeldstad et al.