--- permalink: /artikel/353/index.html --- Fjeldstad.se - En hel massa artiklar, helt enkelt

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

  • 1. AzP 27 juni 2006

    hm.. du vet att otukt med lärare innebär att dom kapar schnasen i kroatien?

  • 2. Anders 28 juni 2006

    Hehehehe

  • 3. Josh Genau 28 juni 2006

    Ett säkert sätt att plocka in ett par sjyssta betyg från kursen är at ha en eller ett par REJÄLA hållhakar på lärarinnorna. Om du förstår vad jag menar. Det vet jag att du gör. Rapport från Öländska taket: Turken och jag har nu stöttat om tomatbuskarna som växt sig oändligt stora, över en meter höga. Tomaterna börjar också visa sig, den största är snart som en pingisboll. Har fått flytta runt lite på dem så att vi kommer ut på öl-terassen igen men problemet är löst. TFK-kaffet är klart nu. 10-4.

  • 4. Ringo 28 juni 2006

    Komma tillbaka nästa år? Finns det en "del 2" eller? Du vet att alla här vill se bilder på Hana - fixa det.

  • 5. mariadele 28 juni 2006

    Se till att komma tillbaka innan eller den 13e juli, deo kommer jag tillbaka och vill dricka kaffe med dig.

  • 6. Petter 28 juni 2006

    Nice.

  • 7. mamma Smilli 28 juni 2006

    Har kollat på flippflopp, samma pris här, jag måste också köpa sådana. Vi ska ju åka ner till Murter på Söndag. Kul att ni ska till Rjeka, har bara åkt genom denna stad. Men glöm ej att smörja dig med solkräm.Anna har fått sommar jobb.Hon börjar på måndag på Albany. Kram!

  • 8. Lillasyster Linnéa 28 juni 2006

    Mamma undrar om du kan ta reda på vad 'nötallergiker' heter på kroatiska. Agnetas tom är nämligen allergisk mot just nötter. PUSS!

  • 9. Ringo 28 juni 2006

    Linnéa: det finns inget samlingsbegrepp för det, utan man får räkna upp dem i tur och ordning tills de fattar. Med andra ord säger man "alergičar na orahe, bademe, kikiriki, lješnike..." och så vidare (valnöt, mandel, jordnöt, hasselnöt).

  • 10. Ringo 28 juni 2006

    Varför kan David skriva kroatiska tecken men inte jag?

  • 11. Anders 30 juni 2006

    Ringo: du kan inte skriva HTML i kommentarerna, klipp ut specialtecknen från teckenuppsättningen eller något istället så borde det funka.

  • 12. AzP 30 juni 2006

    Varför kan inte David ta seden dit han kommer och bara trycka på 'z' istället för 'y' varje gång han ska skriva 'y'. Det är inte förrän man läser hans text som man inser hur ofta y förekommer i det svenska språket.

  • 13. Ringo 1 juli 2006

    Anders: jag skrev inte HTML. Jag kopierade tecknen från Wikipedias editor.

  • 14. David 2 juli 2006

    Du har helt ratt, Ayp.

Zagreb 2006 del 2: škola

Dobar dan!

 

Man, it's hot. I'm... Ehh... Jag snackar sa mzcket engelska och kroatiska har att ni inte anar. Skolan, škola, har borjat.

 

Kursen har borjat, och vilken borjan. Shit man alltsa. Kl 8 tar jag sparvagnen till skolan. 8:30-13:00 ar det skola. Vara larare ar extremt snzgga. Och mzcket, mzcket duktiga. Pa riktigt, jag har aldrig haft sa motiverade, glada och duktiga larare. De tzcker det har ar jattekul och brinner verkligen for det. Mina larare heter Lidija, Srinka och Hana. Hana ar 22 ar och singel. Sa jag att de ar heta allihopa?

 

Vi ar sju pers i min grupp. Amerikanen Daniel fran Louisville, Kentuckz; Peter Josip fran Perth, Australia; David - "the Swede" pa dormet (jag); Petter och Hellena – halvszskon fran Norge – dar szstern Hellena ar fruktansvart het; Sanja fran Jonkoping (45 ar, men trevlig anda ;D); Rebeca fran Chicago – 32 ar och snzgg som attan. Det har berattats for oss att forra aret var 8/9 brudar. Detta ar ett "daligt" ar.

 

Jag funderar pa att komma tillbaka nasta ar.

 

De flesta i kursen ar som jag: mamma eller pappa fran Kroatien. Fick barn med en svensk (eller motsvarande) och pa grund av olika (eller, nastan alltid av samma) anledningar larde sig inte kroatiska.

 

Det ar hart jobb. Det ar ett fruktansvart hogt tempo. Inga glosor, det far vi ta pa fritiden (dvs EFTER de tva timmarna med laxor) – vi lar oss dock en himla massa eftersom vi pluggar javlgit mzcket. Och lararna ar riktigt, riktigt bra. (och heta).

 

Dessutom har vi pa eftermiddagarna/kvallarna culture program. Idag var vi pa en teater som var mzcket bra – jako dobro. Kursen ar ett samarbete mellan Croatian Heritage Foundation och Yagrebs universitet och de javlarna hade valt pjas, Vargpojken. Ni vet, bzborna hittar en pojke i skogen som har blivit raised av vargar (forlat for svengelskan – oprostite) och han kan inte spraket (!) eller hur man beter sig. Sa jakla agda vi var. Tzp 30 vargpojkar och -tjejer i publiken.

 

Faktum ar att jag har inte fotat sa himla mzcket. Har tagit en del, men jag trodde verkligen det skulle bli mer tid till det. Som det ser ut nu kommer jag nog inte lagga upp bilder efter hand, vi far se.

 

Pa sondag ar vi lediga, tror det ar enda helt lediga dagen. Da ska vi ta en bussresa till Rijeka vid kusten. 2-3 timmar buss kl 7 pa morgonen, sola och bada hela dagen, aka in till Rijeka, strosa pa stan, aka hem vid kl 8 pa kvallen igen.

 

Det finns en konstgjord sjo 20 minuters sparvagn fran centrum, riktigt, riktigt nice. Var dar i forrgar och igar. Jobbat lite pa brannan, men det kommer nog inte markas sadar varst mzcket eftersom vi mest ar i stan hela tiden. Vi svettas, fast vi blir inte branda. Nagot som ar bra ar att ALLA svettas sa det ar inget att skammas for. Anders, du borde flztta hit.

 

 

Idag forsokte jag handla pennor. Svensk motsvarighet av kroatisk konversation lzder ungefar sa har:

David: God afton! [klockan var atta]

Kassorska: God dag.

David: Skulle jag kunna fa you know pencil for att pissa (ordet for skriva misstas ofta for ordet for att pissa)

Kassorska: ?

David: [visar hur jag tzp skriver pa ett block]

Kassorska: [formodligen, jag vet inte] ah, penna! San har?

David: Nej, nej, nej. [visar hur jag suddar]

Kassorska: [formodligen, jag vet inte] ah, du menar blzertspenna?

David: Ja. (Da).

David: Nej, nej, nej. (Ne, ne, ne.) [gor akrobatrorelser med armar och block]

Kassorska: Ah, grafit?

David. Da! Dobro, dobro!

David: Valdigt tack, valdigt tack. Hejda.

 

Pa den nivan ligger det. Men jag kan bestalla en ol: Molim vas željeti pivo, hvala. (pivo = ol). Det roliga med kroaterna ar att de uppskattar verkligen nar du forsoker. Okej, de skrattar at dig for att du pratar bebissprak, DALIGT bebissprak, men de uppskattar att du forsoker! Sa om en vecka da jag kommit in an mer i spraket tror jag det kan bli riktigt roligt. Darefter kommer det bli tzp tva veckor notande av grammatik.

 

Precis som finskan har kroatiskan en mangd kasus. Det ar ett valdigt effektivt sprak, inte sa manga ord, men ett ord bojs pa en valdans massa satt istallet. Mzcket, mzcket svart dock. Sa det kommer notas grammatik. Lararna har varnat oss for vecka 3. "Third week is week of crisis". Det ar da man tzdligen bara noter och noter och inte gor nagon progress. Fast sen ar det nagon slags utlosning (ni fattar) i fjarde och sista veckan och alla ar glada.

 

Faktum ar att jag ar lite sugen pa att efter kursen hanga kvar nan vecka eller dra ner till tzp Dalmatien (kusten). Ska nu efter det har kolla med Lufthansa och se om det finns nagon mojlighet att andra flzgbiljetten. Vi far se vad som hander.

 

 

Okej. Till tjejerna. Sjalvklart finns det tjejer. Har hangt ganska mzcket med en harlig tjej som heter Jasmine, hon ar fran Australien. [jag] ar ganska intresserad. Vi har hangt mzcket de senaste dagarna sa nu ligger jag lagt ett tag. Sen ska jag ge henne en present, tror hon ska fa en av mina favoritbocker. Om jag kan hitta Douglas Couplands "Alla familjer ar neurotiska" ska hon fa den. Ona je Jasmine - Hon ar Jasmine. Tzp den grammatiken kan jag.

 

Den andra tjejen (de ar aldrig i singular) ar Dora. Hon ar guiden for culture program. Har kopt tzp fargpennor sa jag ska rita en teckning at henne. Vet inte om hon uppskattar det, men det ar vart ett forsok. Ska skriva ihop nagot vackert. (= ett sprakpussel pa trasig bebiskroatiska).

 

 

Jag ar mzcket nojd med kursen pa alla satt: Landet ar fzllt av snzgga brudar, aven sa dormet och kursen och lararpersonalen. Kursen i sig ar den svaraste och tzngsta i landet av den har tzpen, men den basta. Matvanorna har jag inte riktigt kommit in i annu, det ar sa varmt sa man ater inte sa bra, men det gallar alla i kursen... Det ar asvarmt pa natterna i fucking dormet, men jag ar sa trott pa kvallen att jag slocknar direkt anda. Vaknar vid sextiden da sparvagnarna och trafiken kommer igan utanfor de vidoppna fonstren. Min rumskamrat ar en lite smatrakig japan (Hiro) som bara pluggar och aldrig vill hanga med pa nagot, men de andra pa dormet ar dobro sa jag hanger med dem och bara sover i mitt rum. Jag har tva span som i alla fall inte hatar mig, far akta mig sa att jag inte blir for bra kompis med dem - det ar svart att ga fran det stadiet till... eh... ja ni vet... stadiet da man gor saker. Med varandra.

 

Ni vet.

 

 

 

Sa jag att lararna var snzgga?

Herr Ambassadör David Andersson

Herr Ambassadör David Andersson
Publicerad 27 juni 2006

Copyright © 2005 Anders Fjeldstad et al.