--- permalink: /artikel/306/index.html --- Fjeldstad.se - En hel massa artiklar, helt enkelt
Experiment med WYSIWYG-editor

Externa länkar

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

  • 1. Samuel Sjöberg 28 september 2005

    Inväntar reaktionerna med spänning eftersom jag tänkt använda detta bibliotek i mitt projekt. När jag experimenterat är det bilder som ibland hamnat lite lustigt runt paragraferna, men förhoppningsvis ska det inte bli något problem i skarpt läge (om inte användarna misshandlar editorn precis som jag).

  • 2. Ringo 28 september 2005

    Ingen Opera? Tråkigt.

  • 3. Anders 28 september 2005

    Samuel, det där med bilder, hur placeras de egentligen? Det var så länge sedan jag INTE floatade bilder, så jag minns inte riktigt... Flödar texten runt om eller blir det meck med att texten läggs i ena kanten bara typ?

  • 4. Anders 28 september 2005

    Jag håller med om att det är tråkigt att Opera inte kan hantera TinyMCE (eller tvärt om), särskilt nu när Opera blivit gratis. Ska man vara litet krass är det ju dock så att Opera inte har en jättestor marknadsandel. Fast jag är inte säker på att man ska vara krass. Jag är helst inte det. Vi får hålla tummarna för att Operagänget implementerar den funktionalitet som krävs, för annars finns det överhuvudtaget ingen möjlighet till RichText-textfält i läsaren.

  • 5. Samuel Sjöberg 29 september 2005

    Det kan vara värt att påpeka att tinyMCE bör degradera fint om richText inte stöds. Jag har inte testat detta, men jag förutsätter det. Angående bilder så placeras de precis så som man vill, man kan alltså välja att floata dem, eller lägga den som inline-object (vill jag minnas).

  • 6. Anders 29 september 2005

    Samuel, det stämmer att det degraderar på ett bra sätt - om det inte stöds så ser man en vanlig textarea istället, helt enkelt. Dock får man tänka på att all HTML-kod också visas i det fallet, så då får man fixa någon slags lösning för att rensa upp litet innan innehållet presenteras för användaren. Detta är inte något jag hunnit ordna på Fjeldstad.se, men helt klart en målsättning.

Experiment med WYSIWYG-editor

Jag har under en tid kikat litet på en WYSIWYG-editor som helt bygger på Javascript. Nu kan jag inte hålla mig längre, och därför har jag integrerat den med författarläget på Fjeldstad.se.

TinyMCE är ett Javascriptbibliotek utvecklat av Moxiecode Systems som erbjuder funktionalitet för att ersätta vanliga textfält med RichText-fält, alltså textfält med formateringsmöjligheter. I praktiken innebär detta att man inte behöver kunna någon HTML för att skriva snygga, formaterade texter.

Jag har bestämt mig för att använda TinyMCE på Fjeldstad.se, åtminstone som ett experiment. Framförallt beror detta på att jag vill testa tekniken för att se om jag kan använda den i andra sammanhang, men jag vill förstås även göra formateringsmöjligheterna tillgängliga även för författare som inte kan HTML (och inte vill lära sig).

Det ska nämnas att denna förändring troligen inte kommer att uppskattas av alla författare. Det finns nämligen några nackdelar:

  • TinyMCE fungerar överhuvudtaget inte i Opera, eftersom Opera inte implementerar det bibliotek som används.
  • Kompabiliteten med Safari är ännu inte hundraprocentig, enligt utvecklarna av TinyMCE.
  • TinyMCE är ett ganska stort bibliotek, och kan därför medföra laddningstider som är något längre än normalt.
  • I den aktuella versionen av TinyMCE finns inte stöd för alla typer av blockelement. Som exempel finns inte blockquote och code, något som jag själv stör mig litet på.
  • Editorn använder popup-fönster till vissa funktioner.
  • TinyMCE är inte helt buggfritt. Utvecklingen pågår dock.

Även om detta låter negativt så tror jag att fördelarna kommer att väga tyngre. Det blir lättare att göra de vanligaste formateringarna. Koden som genereras validerar enligt XHTML 1.0 Strict. Det blir enkelt att direkt se hur ens artikel ser ut, något som varit en nackdel med Fjeldstad.se:s system hittills. Besökarna (som inte är författare) kommer inte att märka någon skillnad alls.

Det är möjligt att vissa artiklar ser litet lustiga ut på grund av eventuella problem i den konvertering jag genomfört i samband med att jag lade in TinyMCE. Jag tror inte att det förekommer, men jag säger det ändå för att vara på den säkra sidan.

Detta är alltså ett experiment, och jag är mycket öppen för kommentarer och synpunkter! 

Anders Fjeldstad

Anders Fjeldstad
Publicerad 28 september 2005

Copyright © 2005 Anders Fjeldstad et al.