--- permalink: /artikel/367/index.html --- Fjeldstad.se - En hel massa artiklar, helt enkelt

Läsarnas kommentarer

  • 1. Emma 28 november 2006

    David! Skatt är fint. Det ska man betala. Jag håller med dig. Det intressanta är att det finns en klick människor som inte tror sig bli varken sjuk, utbränd, deppig ej heller att någon annan skulle behöva hjälp någon gång. Trist. Det fina är att vi är några som tror på välfärd och skatter - i en lyckad kombination. Hurra för oss. ;)

När jag blir stor och rik…

Staffan Heimerson - för tillfället min guru - gav för ett litet tag sen en kommentar på rika svenskars snålhet i Aftonbladet.

Jag gillar Sverige, det gör jag verkligen. Och jag tycker generellt mycket om vår skattemodell med höga skatter.

Jag trodde att svenskar hade en omhändertagande personlighet, brydde sig om varandra och ville ge till samhället. Efter att ha läst Heimersons kommentar blir jag lite ledsen. Kamprad har jag förstått inte är sugen på att betala svensk skatt. Och han lär tydligen vara svinsnål även med schweiziska mått mätt. Men att de flesta rika svenskar skulle vara lika illa, det trodde jag inte.

Detta spär på min skepsis mot vad vissa för mig har hävdat att liberalismen handlar om: att om alla människor är fria att göra vad de vill (inga skatter, liten stat etc), kommer de att hjälpa andra av ren medmänsklighet.

Att det inte fungerar ens i Välfärdssverige tycker jag är bevis nog. Förhoppningsvis blir inte jag sån med min rikedom när jag blir stor och rik. 

Självfallet kan det hävdas att det är på grund av en känsla av att redan ha "hjälpt till tillräckligt" i och med att höginkomsttagare redan betalar mycket i skatt, gör dem mindre benägna att vara givmilda, men jag tror det är något annat. Vad vet jag dock inte.


Herr Ambassadör David Andersson

Herr Ambassadör David Andersson
Publicerad 27 november 2006

Copyright © 2005 Anders Fjeldstad et al.