--- permalink: /artikel/324/index.html --- Fjeldstad.se - En hel massa artiklar, helt enkelt
Bildviz 0.2

Externa länkar

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

 • 1. Den tredje sonen 21 december 2005

  Anders. Du är ovärderlig. /OUT

 • 2. Anders 21 december 2005

  Vem sa det? Är det någon här?!

 • 3. Douglas 21 december 2005

  Är det duuuuu som?

 • 4. Filtmannen 2 januari 2006

  Jag vill se korten istället! http://hem.fyristorg.com/svartholm/img36.gif. ooops =), känns igen? Det är JAG!

 • 5. Bertil 19 mars 2009

  Kanonbra men jag saknar alt-taggen, visa.php validerar inte utan.

Bildviz 0.2

För rätt länge sedan snabbhackade jag ihop ett otroligt simpelt PHP-bildgalleri som jag kallade "Bildviz". Här kommer nästa version, som har många förbättringar jämfört med den första.

Bildviz är ett enkelt bildgalleri som man kan använda för att visa upp sina digitala bilder på webben. Det innehåller ett script som skapar thumbnails för alla bilder (JPG, GIF och PNG stöds) och två andra script som visar upp galleriet och fullstorleksbilderna i något som skulle kunna liknas vid "Picasa-stil".

En förutsättning för att du ska kunna använda Bildviz är att du har ett webbkonto med PHP-stöd där GD och exif-biblioteken är aktiverade (det brukar de vara på de flesta webbhotell).

Rent praktiskt använder du Bildviz genom att skapa två rotkataloger på webbkontot; en för bilderna och en där alla thumbnails lagras. Det är viktigt att PHP har skrivrättigheter till thumbnailrotkatalogen (detta ställer du troligen in genom att högerklicka på katalogen och välja fulla rättigheter för alla användare när du är inloggad via till exempel FTP).

Nästa steg är att ladda upp bilderna, vilka du lägger i underkataloger till bildrotkatalogen. Tänk på att inte använda specialtecken i bildernas filnamn eller katalognamn, för då kan det hända att de inte kan visas i galleriet. Exempelvis har vissa webbläsare problem med de svenska tecknen å, ä och ö.

När dina bildkataloger är uppladdade skriver du in adressen till bygg-scriptet (bygg.php) i din webbläsare, varpå Bildviz kontrollerar vilka thumbnails som ska skapas (eller tas bort, om du raderat en bildkatalog). När byggandet är klart är det bara att titta på bilderna i det galleri som genererats, vilket du når genom indexfilen (index.php). Nu kan du låta dina vänner titta på dina bilder!

Hoppas att någon kan få nytta av detta. Bildviz är visserligen ganska minimalistiskt, men det fungerar (så vitt jag vet) och är enkelt att använda. Hör av er om ni hittar buggar! 

Alla filer ni behöver finns i det bifogade ZIP-arkivet. 

Anders Fjeldstad

Anders Fjeldstad
Publicerad 21 december 2005

Copyright © 2005 Anders Fjeldstad et al.