--- permalink: /artikel/305/index.html --- Fjeldstad.se - En hel massa artiklar, helt enkelt

Relaterade artiklar

Skydd mot blogspam på Fjeldstad.se

Eftersom kommentarsspam blivit en irriterande faktor har jag inlett ett test av ett enkelt spamskydd här på Fjeldstad.se. Det är ingenting revolutionerande, men med litet tur kan det råda bot på de giriga robotarnas trakasserier.

Okej, jag tröttnade på att manuellt ta bort de spridda spam-meddelanden som droppade in i gästböcker och kommentarsspalter här på Fjeldstad.se. Eftersom jag inte hittat någon universell lösning som jag tyckt om hittade jag på en egen variant som jag nu håller på att utvärdera.

Principen är enkel: Inmatningsformuläret innehåller två submit-knappar med olika namn och värden, varav endast den ena leder till att formulärets innehåll sparas i databasen. Den andra knappen har ingen annan funktion än att den rensar fälten.

Idén är alltså att spambotarna ska använda fel submitfält (eller möjligtvis båda samtidigt, hur det nu går till). När man klickar på rätt knapp sätts nämligen en POST-variabel till ett visst värde, och denna variabel kontrolleras sedan på serversidan innan någon information sparas.

För att inte (den mänskliga) besökaren av misstag ska trycka på fel knapp – och därigenom rensa bort det hon eller han just skrivit – använder jag CSS för att dölja den helt.

Min metod för att stoppa spammet stänger inte ute några besökare. Den fungerar oavsett om Javascript och/eller CSS är påslaget eller ej. Den kräver inte att besökaren kan se innehållet i en bild. Inga extra fält måste fyllas i. Och det finns ingen risk för att en mänsklig besökare av misstag blockeras.

Detta verkar ju jättebra, men är det verkligen det? Svaret är både ja och nej. Lösningen fungerar troligen för Fjeldstad.se, som är en liten sajt med relativt få besökare. Om ett större blogsystem skulle implementera något liknande skulle det däremot bli värt för de trista personer som utvecklar spambotar att anpassa dessa för att kunna hantera tricket, och då vore lösningen ingen lösning längre. Det hela bygger med andra ord på att metoden inte används så mycket.

Jag vet ärligt talat inte ännu om skyddet fungerar, men om några veckor borde det gå att avgöra. Spännande, spännade…

Anders Fjeldstad

Anders Fjeldstad
Publicerad 19 september 2005

Copyright © 2005 Anders Fjeldstad et al.