--- permalink: /artikel/13/index.html --- Fjeldstad.se - En hel massa artiklar, helt enkelt

Spektrum3D 1.0

I morgon och på fredag är det redovisningsdags för de 3D-projekt som alla Medietekniktvåor har pysslat med under våren. Egentligen är det inget stort kursmoment men med åren har projektet blivit mer och mer prestigefyllt så det brukar alltid förekomma riktigt häftiga grejer.

Grupperna har valt mellan att programmera eller animera, eller möjligtvis någon kombination av de två. Jag har tillsammans med Peter Asplund och Jonas Nilsson i min klass jobbat med ett programmeringsprojekt som går ut på att visualisera frekvensinnehållet i en ljudsignal i 3D och i realtid. Resultatet är rätt schysst och något vi känner att vi kan vara stolta över, utan att ha lagt ned överdrivet mycket tid på det.

Här till höger kan du ladda hem vårt program om du vill se hur det kan te sig. Det är ett Javaprogram som använder Java3D 1.3 och RE version 1.4.2 är rekommenderat. En till sak du kommer behöva för att kunna testköra programmet är en WAV-fil i 16 bitars stereo med 44100 Hz samplingsfrekvens.

Jag har också lagt ut det presentationsmaterial som vi kommer använda vid redovisningen, vilket består av en tvåsidig sammanfattning av projektets syfte, programmets struktur och några observationer vi gjort. Dessutom får du gärna titta på dokumentationen till Javaklasserna, den finns också tillgänglig här på sidan.

Just nu känner jag inte för att skriva mer om detta, men ladda gärna hem programmet och testkör det om du vill.

Anders Fjeldstad

Anders Fjeldstad
Publicerad 2 juni 2004, uppdaterad 22 maj 2007

Copyright © 2005 Anders Fjeldstad et al.